Bilim Kurgu Artık Daha Zor
Günümüzde sinema sektörünün geldiği teknolojik nokta nedeni ile bilim kurgu sektörünün önü muazzam bir şekilde açıldığı düşünülebilir. Ancak esas sorun senaristin veya yönetmenin hayal dünyasının gerçekçi bir şekilde beyaz perdeye aktarılması değil artık.
2000’li yıllardan önce bilim kurgu tutkunlarını ekran başına çeken de müthiş görsel efektlerden ziyade, o dönemlerde izleyicinin hayal gücünün ulaşabileceği noktaları yakalama ve bu hayallerin aslında hayal olamayacağı ve bir gün gerçekleşebileceği duygusunu vermekti. Fakat günümüzde geldiğimiz noktada geçmiş yıllarda gerçekleşen bilim kurgu yapımlarında oluşturulan teknolojilerin büyük bir bölümü günlük hayatımıza girdi ve dahası imkânsız gibi gözüken zaman yolcuğu, ışınlanma, uzayın bükülerek ilerlenmesi vb. konular teorik olarak yapılabilir bir pozisyona geldi.
Günümüz bilim kurgu sinemasının karşılaştığı en büyük sorunu bu kadar güçlü bir iletişim ve bilgi paylaşımın yaşandığı ve bilimsel olarak imkânsızın sınırının çok ama çok daraldığı bir zaman diliminde izleyiciyi heyecanlandıracak ve “bu olabilir mi?” dedirtecek senaryo ve icatları ekrana taşımaları gerçeğiyle karşı karşıya olmaları.
Bazı film yapımcıları da bu zorluğun farkına varmış olmalılar ki iyi bir filme imza atabilmek adına gerçek bilim insanlarından destek almayı tercih ediyorlar. Son zamanların başarılı yapımlarından Interstellar için bilimsel danışmanlık yapan teorik fizikçi Kip Thorne buna iyi bir örnek.
An itibariyle yaşadığımız zaman diliminde şahsen bir bilim kurgu dünyasında olduğumuzu düşünüyorum ve benim gibi düşünen milyonlarca insan olduğuna inanıyorum doğal olarak bizlerin merakını uyandıracak, heyecanlandıracak yapıların olabilmesi için bilim kurgu’nun bilimin önünde ilerlemesi gerekmektedir. Günümüzde ise ne yazık ki beşeri bilim, bilim kurgunun önünde ilerlemekte.
Bu sorun, geçmiş yılların muhteşem filmlerinin günümüz biliminin katkıları ile muazzam efektler eklenerek tekrarından ibaret hale gelmiş dejavuları karşımıza çıkartmakta.
Bundan görsel tatmin olarak şikayetçi değilim tabi ki ancak beni heyecanlandıracak bir buluşu günümüz bilim kurgu senarist ve yapımcılarından beklemeye devam ediyorum.