Galaksi Savaşçıları! Yoksa Değiller mi?!? :)

galquest   İzlediğin en iyi bilim kurgu komedi filmi hangisi diye sorsanız tereddütsüz ilk aklıma gelecek olan filmdir Galaxy Quest. Dolayısıyla bu filmi eleştirel bir gözden çok bir “fan boy” olarak ele alırsam kimse şaşırmasın. Ülkemizde her zaman alıştığımız gibi ufak dokunuşlarla “Galaksi Savaşçıları” adıyla gösterilen film aslında hepimizin bildiği Uzay Yolu serisinin bir parodisi ancak şunu söylemeliyim parodi deyip geçersek filme haksızlık etmiş oluruz.

Yönetmenliğini Dean Parisot’un yaptığı 1999 yapımı filmin senaristleri Robert Gordon ve David Howard’ı ise halen aklıma geldikçe güldüğüm absürd espriler için ayrıca tebrik etmek gerek.

Filmin konusuna geçmeden önce oyuncu kadrosuna dikkat çekmek isterim keza  gözden kaçacak gibi değil. Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman ve “Monk” karakteriyle tanıdığımız Tony Shalhoub gibi deneyimli isimlerin yanısıra günümüzde bir çok yapımdan tanıdığımız Justin Long ve Sam Rockwell’da nispeten genç yıldızlar olarak karşımıza çıkıyor. Filmin DVD kutusuna bakıp bu isimleri görmek bile bir çok sinemasever’in filmden beklentisini yükseltmesi için yeterli.

galaxyquest22Filmin konusuna gelince yıllarca televizyonda yayınlanan ve geniş bir hayran kitlesi olan Galaxy Quest adlı dizinin oyuncuları, uzak bir galaksiden gelen ve aynı diziyi izleyip bunun gerçek olayların anlatıldığı bir belgesel olduğunu sanan uzaylılar tarafından kaçırılır. Uzaylıların amacı kendi yıldız sistemlerinde başlarının dertte olduğu zalim Sarris’e karşı bu kahramanlardan(!) yardım istemektir ve macera başlar.

Filmin ana teması Uzay Yolu serisi üzerine kurulmuş; güçlü bir yıldız gemisi, mürettebat, ışınlanma odası ve diğer bir çok gönderme herşey yerli yerinde. Ayrıca Alan Rickman’ın oynadığı ve bu dizide yer almaktan hiçte hoşnut olmayan, aklında sürekli hamlet gibi klasikleri tiyatro sahnesinde canlandırmak olan idealist oyuncu Alexander Dane karakteri vasıtasıyla Star Wars filminde oynamayı güçlükle kabul eden efsanevi aktör Alec Guinnes’e de bir gönderme yapılmış.

LaliariFilmde Tim Allen’ın canlandırdığı Kaptan Taggart’ın da bir sahnede dediği gibi “Kötü bir oyuncuyu tanımak için iyi bir oyuncu olmak gerekmez!” 🙂 doğrusu kötü birşey göremedim dolayısıyla oyunculukları başarılı bulduğumu söylemeliyim, oyunculuklar bir komedi filminde beklendiği kadar abartılı, ne az ne de çok tam kararında. Yaratık serisinde “güçlü kadın” figürü olarak karşımıza çıkan Sigourney Weaver’da alıştığımızın aksine bir rolde çok iyi bir oyun sergiliyor.

Son baktığımda filmin imdb notu 7.3’tü, iyi bir puan ama bence az bile çünkü bu kalitede iyi kotarılmış bilim kurgu komedi filmi bulmak kolay değil tabi bilim kurgu çekeceğim derken “komik” hale gelen filmleri saymıyorum. Uzay Yolu serisine birçok göndermede bulunan bu filmi daha önce hiç Uzay Yolu izlememiş biri dahi bazı esprileri kaçırsa da beğenecektir, tabi öyle birini bulabilirmiyiz bilemiyorum.

Halen izlememiş olanlara bu filmi gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Aradan 15 yıl geçmiş olmasına rağmen filmin 2. bölümümün çekileceği dedikoduları da bizler için sevindirici haberler arasında, bekleyip göreceğiz. Sizde bu arada filmin fragmanına bir göz atın 😉

Avatar photo

Murat Meriç

Ressam, heykeltraş, müzisyen! Peki tamam sadece müzisyen :) Yanısıra şehri ve doğayı fotoğraflar, görsel ve işitsel konulara olan hakimiyetiyle bilim kurgu sinemasını acımasızca izler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir