Gecko Gripper-Kertenkele Tutucu
Nasa yeni robotlarının pense şeklindeki ayaklarını tropikal bölgelerde yaşayan küçük ve zararsız bir tür kertenkele olan Geckoların süper yapıştırıcı ayaklarından esinlenerek yapıyor. Kısa bir zaman sonra Uluslararası Uzay İstasyonun duvarlarında bu kertenkele robotları tırmanırken görebileceğiz sanırım.
Pasedena Kalifornia’da Jet Propulsion Laboratory(JPL) uzay ajansı bilim adamları 12 Ağustosta Nasanın “Gecko Space Robots” kavramını açıklayan bir video yayınladılar. JPL bilim adamları uzay istasyonunun dış gövdesindeki onarımlarda ve belkide dünya yörüngesinde olabilecek geniş bir çalışma yelpazesinde kullanılabilecek adına “Gecko Gripper” (Kertenkele Tutucu) dedikleri bir sistem geliştirdiklerini söylediler.
JPL Mühendisi Aaron Parness yaptığı açıklamada “Biz sonunda bu robotları uyduların tamirinde ve servisinde kullanabiliriz. Uzayda yarattığımız çöplüğü temizlemede ve yolu açmakta da kullanma şansımız olabilir” dedi.
Bantlar Gecko ayakları kadar yapışkan değil ancak kertenkelelerin ayaklarındaki milyonlarca minik saç benzeri çıkıntıların aksine fenomen olan “Van der Waals Kuvveti” ne güveniliyor bu konuda. Bunun sebebi de bir molekülün etrafında dönen elektronların eşit aralıklı olmaması. Nötr bir molekülün bir pozitif ve bir negatif tarafı vardır. Bir pozitif molekül komsu negatif molekülü çeker bu çekme ve bırakma işlemi “Yapışkanlık” üreten Gecko bacakların duvar ve tavanlarda rahatça gezebilmesine olanak tanır.
Parness “Kertenkelenin arka ayaklarını eğip bükerek bu yapıştırıcı minik tüyleri açabilirsiniz” dedi ve “Bu kertenkele arka ayaklarını ağırlıklandırarak bunu nasıl yapıyor” diyede bu duruma olan şaşkınlığını dile getirdi.
JPL takımının” Gecko Gripper”‘ı da hemen hemen aynı şekilde çalışır. Parness ve arkadaşları her biri insan saçından daha ince olan sentetik kıllardan bir çivili malzeme ürettiler. Bu malzeme yüzeye doğru itildiğinde yüzeye yapışır.
Araştırmacılar kıskaçların 16 Kg olduğunu ve 150 Newton kuvvetinde güç uyguladığını söylediler. Kavrama sistemi yolu bir bant haline getirir ve zamanla yapışkanlığını kaybetmez. Araştırmacılar bu sistemin ayrıca tüm ortamlarda iyi çalışması gerektiğini de eklediler-Hatta aşırı sıcaklık, basınç ve/veya radyasyon koşulları da dahil.
Parness ve ekibi mikro yerçekimi ortamında uçakla parabolik uçuşlar yaparak bu yeni teknolojiyi “Gecko Gripper” i test etmeye başladılar. Araştırmacılar Lemur 3 adı verilen bir tırmanma robotu için Gecko Gripper ayaklarını simule güneş panelleri ve diğer uzay aracı parçaları üzerinde denemişlerdir.
Sizi tüm bu yazdıklarımız izleyebilmeniz için video ile baş başa bırakıyorum.
Kaynak: http://www.space.com/