Sinema

K-PAX: Hepimiz Uzaylı Değil miyiz?

   Bir film hayal edin.,sadece iki kişi arasındaki konuşma ile 120 dk. geçsin. Durağan ve düz tempoda  devam etsin. Sizce sıkıcı olmaz mıydı? Şimdiden cevabı duyar gibiyim 🙂 Fakat kurgu ve olaylar o kadar ustalıkla ele alınmış ki hiç sıkılmadan ve büyük bir tat ile 120 dk.’nın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız harikulade bir film ortaya çıkmış.

 4719_jrgb7l  K-PAX, Kevin Spacey ve Jeff Bridges’in baş rollerini üstlendiği bilim kurgu ve gizem türünün baş yapıtlarından diyebilirim. Prot (Kevin Spacey)  tren garında bir kadına yardım etmek isterken yanlış anlaşılır ve polisler tarafından yakalanır. Onlara K-PAX gezegeni’nden geldiğini söyleyince akıl hastanesine götürülür ve Dr. Powell (Jeff Bridges) ile karşılaşır. Prot o kadar inandırıcıdır ki anlattıkları karşısında Dr. Powell çelişki yaşamaktadır. Prot, dünya’nın bin ışık yılı uzağında bulunan gezegendeki yaşamın tasvirini yaparken etrafındakilerin duyusal ve duygusal uyanışına sebep olur.

   K-PAX, bizlere sıkça karşılaştığımız özel efektlerine ve sermayesine güvenen filmlerin aksine iki karakter ve onların hayatlarına dayalı, üstün oyunculuk böyle olur dedirten ve hayran hayran seyredeceğimiz bir film.

   images (1)Film’in belkide en güzel yanı sonunda saklıdır pek spoiler sayılamayacağından söylemekte sakınca görmüyorum, insanları ikiye ayırır. İnananlar ve şüpheciler olarak. Peki ya sizce Prot doğru mu söylüyordu? Yoksa akıl hastası mıydı?

Kpaxnovel   K-PAX 1995 yılında basılan ve ayrıca filmin senaristlerinden olan Gene Brewer’ın aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılmıştır.

  Film 2001 yapımı olmasına rağmen Türkiye’de gösterime 2002’de girmiş ve gereken ilgiyi görmemiştir. Kanımca bu da bizim sinema kültürümüz açısından hiçte iç açıcı değil.

  Birde söylemeden edemeyeceğim bana göre film İMDB tarafından resmen katledilmiş, türünün en iyi filmi olmayabilir, 7,4 te iyi bir puan sayılabilir ama yine de gerek senaryo gerek oyunculuklar açısından daha yüksek bir puanı hak ediyor.

01 Mart 2002

2001ABDAlmanya

Bilim KurguDram

120 Dak.

Iain Softley

Kevin SpaceyJeff BridgesMary McCormackAlfre WoodardConchata Ferrell

Charles LeavittGene Brewer

Lawrence GordonLloyd Levin

IMDB Puanı: 7,4/10

https://www.youtube.com/watch?v=KM9zuVxtwSE

Ahmet Ekinci

Gerçeklerin bizi özgür kılacağına inanan evrendeki toz zerreciği...

Bir Cevap Yazın